Thursday, August 27, 2009

resepi bihun singapore

BAHAN UTAMA:
600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan]
200 gm daging [hiris nipis dan rebus lembut]
200 gm sotong [hiris kecil]
200 gm kucai [potong pendek]
250 gm kobis [racik halus]
1 batang carrot [sagat ]
3 camb minyak garam air

BAHAN TUMBUK:
1 camb lada hitam
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

BAHAN HIASAN / TUMBUK:
1 biji telur [buat dadar dan hiriskan]
2 biji cili merah [mayang halus]

CARA-CARANYA:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
2.Masukan daging dan kacau rata.
3.Bila nampak masak masukkan sotong, kobis, carrot, garam dan air. Kacau rata.
4.Masukkan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
5.Bila nampak bihun lembut masukkan daun kucai.
6.Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.
7.Bila menghidang, taburkan
telur dadar dan cili merah.

1 comment:

  1. assalamualaikummm.../
    mama dapat kat mane resipi ni.. macam knal je resipi ni.. nampak macam sedap je.... tapi mama pandai tak masak resipi niii.. ke pandai tulis jee.. kalau masak jadi tak.. kalau jdi mane bukti nyerr. sebagai bukti mama kene masak utk kiteorang n bawak time jamuan raye ari slase minggu depan ni.. nak try la sikit air tangan mama sedap tak.. kalau tak sedap make tak jadi la tu.. kalau tak jadi padam je resipi nyer... hehehehhhheeee... sory mama... jangan lupe tu... assalamualaikum.. yang benar dan ikhlas... azim ya n de geng/...

    ReplyDelete

aqil...

aqil...

love abah

love abah

  © Blog Design by Simply Fabulous Blogger Templates

Back to TOP